Днес празнуваме Ивановден или иначе казано Свети Йоан Кръстител. Този ден

...
Днес празнуваме Ивановден или иначе казано Свети Йоан Кръстител. Този ден
Коментари Харесай

Празник е! Страхотни имена трябва да почерпят днес

Днес честваме Ивановден или другояче казано Свети Йоан Кръстител. Този ден християнската черква отрежда на най-великия от пророците, който ревниво проповядва идването на Христос измежду хората - на Йоан Кръстител или Предтеча.
Светецът се уважава като настойник на кумството и побратимството. На Ивановден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата в чудодейната здравеносна мощ на водата.
Къпят се булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден; къпят се всички именици; къпят се годените моми и ергени.
На Ивановден на обед младоженците отиват на посетители в дома на своите кумове и им носят кравай, млин, ракия и вино. Кумовете ги канят на тържествена софра. Младите гостуват и на девера. 
На Ивановден ергените къпят момите, окъпвани са младите мъже и имениците. В Югозападна България къпят младоженките и дребните момиченца до 1 годинка. Обредното къпане включва и разменянето на дарове, както и гостувания и празнична софра.
Народната визия за св. Иван като настойник на кумството и побратимството дефинира гостуванията у кумовете. 
В тракийските земи на Ивановден или по-късно - на Бабинден или зимния Атанасовден, се подхващат обредите за побратимяване на момците - " улавяне на арътлици ".
Ако трима приятели желаят да станат побратими, в този ден те поредно се събират в дома на всеки от тях, като стартират от вкъщи на най-възрастния. Майката посреща тримата и ги закичва с по една китка от бръшлян и чимшир.
На всяка китка е вързана златна паричка с червен конец. Като ги закичва, майката ги благославя: " Оттук нататък чимшир побратими да станете! Да не се карате и неприятни думи да не си изричате, да се обичате и почитате като братя! ". Ритуалът се повтаря в дома на всеки момък.
В Ямболско обредът на побратимяване е доста по-разгърнат. Там момците или женените мъже, които ще станат арътлици, стъпват алегорично с десния крайник по едно и също време върху живи въглени, след което си раздават специфични обредни хлябове и отпиват поредно от чиния с алено вино.
В Родопската област на Ивановден сгодените ергени отиват тържествено на посетители дружно с родителите си и свои родственици в дома на своите годеници. След като бъдещата свекърва умие лицето на девойката и я закичи с китка и златна паричка, всички сядат край софрата и се угощават богато.

А имен ден през днешния ден честват всички с имената  Ваньо , Bаня , Еньо , Енчо , Жан , Жанa , Жанета , Ивайла , Ивайло , Иван , Ивана , Иванкa , Иваниела , Иванинa , Ивелин , Ивелина , Ивета , Иво , Йоан , Йоанa , Йовка , Йовко , Йонка , Йонко , Йончо , Йото , Калоян и Яни .
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР